× W miejscu tym znajdziesz informacje o aktualnych wersjach programu NVDA jak i o trwających pracach nad nowymi wydaniami aplikacji. Bądź zawsze na bierząco, odwiedzaj to forum.

Pytanie NVDA 2018 Propozycje i błędy

2018/03/30 11:48 - 2018/03/30 11:54 #1 przez Lowca Androidow
Witam.
Założyłem ten wątek, aby wszystko było w jednym miejscu, ułatwi to administracji przyglądanie się propozycjom i ewentualną reakcję.

PROPOZYCJE:
1. Możliwość konwersji txt do mp3 używając głosów NVDA lub wybranego syntezatora zewnętrznego
2. Własne etykietowanie przycisków - możliwość eytkietowania niezaetykietowanych jak również zmiana etykiety już zaetykietowania.
3. Możliwość tworzenia kopii ustawień do pliku
4. Możliwość powrócenia do poprzedniej wersji programu - w razie gdyby coś nie zaskoczyło w aktualizacji.
Pytanie po co gdy można przeinstalować? Ano tpo to, żę mamy już poinstalowane i skonfigurowane dodatki i reinstalacja wiąże się z ponowną instalacją i konfiguracją tychże dodatków, pomijam już konfigurację samego NVDA
5. CTRL+NVDA+strzałka lewo/prawo - na pierwszej pozycji powinno być ustawianie głośności, na drugiej prędkość - myślę, że najczęśćiej używaną opcją jest właśnie podgłaśnianie mowy i ściszanie jej.
6. Możliwość ustawiania poziomu głośności dźwięków NVDA (kopiowanie, uruchamianie programu, fokus itp) żeby poziom głośności był niezależny od poziomu głośności samego głosu.
W tej chwili ściszając mowę dźwięki nadal są na poziomie maksymalnym.
7. Tempo literowania - możliwość osobnego ustawienia tempa literowania - mamy szybko ustawioną mowę i fajnie byłoby gdyby można było ustawić osobną prędkość literowania , ale chodzi o to literowanie Adam, Barbara, Cecylia.... Zeby nie trzeba było zmniejszać tempa aby doczytać jakiś wyraz.
8. Ta propozycja dotyczy dodatku, ale tu ją zgłaszam bo może administracja ma jakiś na to wplyw Chodzi o dodatek remotenvda - aby dodać do tego dodatku możliwość przesyłania plików między połączonymi komputerami nie tylko treści ze schowka

BŁĘDY:
1. Przy przenoszeniu, usuwaniu plików tylko do odczytu pojawia się okno dialogowe w którym jest tylko info o tym co to za okno i Alt+T tak Alt+n nie. przechodząc teraz tabulatorem już nie przeczyta nam przycisków. Nie przeczyta też treści okna, nie przeczyta też pola do zaznaczenia "wykonaj dla wszystkich plików" Przy większej ilości takich plików trzeba się naklikać alt+t, a tak wystarczyłoby zaznaczyć pole.
2. Nadal występuje problem z wieszaniem się głosu przy podłaczaniu innego urządzenia do usb lub otwarciu jakiegoś programu u mnie akurat AIM i dtworzeniu muzyki. Gadaczka nie gada mi nazw folderów, a jedynie dymki podpowiedzi - odwiesza się, ale po dłdłuższym czasie, nawet po paru minutach - trzeba uruchamiać ponownie NVDA żeby to przyspieszyć.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2018/06/16 20:29 #2 przez Lowca Androidow
Może problemy NVDA wynikają z architektury?
Może należałoby stworzyć osobne instalatory dla 32 i 64 bitowej wersji systemu?
Nie mam wglądu do Windows 10 32 bit żeby sprawdzić jak tutaj się zachowuje NVDA, ale pod 64 nadal występują błedy zamilknięć NvDA po odtworzeniu muzyki, podłączeniu zewnętrznego dysku czy pendrive, kopiowaniu, usuwaniu.
Co ciekae te objawy nie występują podczas korzystania z wersji portable więc to są jakieś problemy z optymalizacją, może wersja aktualnie 32 bitowa nie potrafi wykorzystać w odpowiedni sposób pamięci RAM?
 Tak się zastanawiam bo moc przeliczeniowa sprzętu nie ma znaczenia bo objawy te występują zarówno na słabszym jak i naprawdę mocnym komputerze i wcale nie musi on być mocno obciążony, praktycznie wcale bo odtwarzacz AIMP czy Winamp nie zjadają tyle zasobów, aby tak zatkać NVDA, nie wspomnę już o samym podłączeniu zewnętrznego dysku czy pendrive.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: Patryk Doering

Filmy o NVDA

Pokaż wszystkie filmy