× W miejscu tym znajdziesz informacje o aktualnych wersjach programu NVDA jak i o trwających pracach nad nowymi wydaniami aplikacji. Bądź zawsze na bierząco, odwiedzaj to forum.

Pytanie Sygnalizacja pasków postępu w NVDA 2017.4

2017/12/09 14:04 - 2017/12/09 15:07 #1 przez Lowca Androidow
Witam.
Zaktualizowałem NVDA z 2017.3 do 2017.4 i aktualnie podczas kopiowania pasek postępu ma zarówno dźwięk jak i mowę mimo, że ustawione mam tylko dźwięk.
Próbowałem innych ustawień i kiedy daję "Mowa" to tylko gada, bez dźwięku, w przypadku ustawienia "Mowa i dźwięk" gada i "piszczy" i dokładnie tak samo jest kiedy ustawię "Dźwięk" - również gada i "piska".

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2017/12/10 19:20 #2 przez Patryk Doering
Sprawdziłem wszystkie scenariusze o jakich piszesz wyżej na dwóch komputerach i funkcje działają zgodnie z założeniami.

Pozdrawiam słonecznie
Patryk Doering

2017/12/10 20:13 - 2017/12/10 21:25 #3 przez Gość
Replied by Gość on topic Sygnalizacja pasków postępu w NVDA 2017.4
Witam,
naprawdę dziwna sytuacja. U mnie akurat po aktualizacji jest OK, ale ciekawe czym jest to spowodowane, a jakby na nowo zainstalować NVDA.
Pozdrawiam

2017/12/10 20:54 - 2017/12/10 21:30 #4 przez Lowca Androidow
A jaki system operacyjny?

Która kompilacja, jeśli to 10ka?

Ja mam Win 10 Home 64 bit kompilacja 1703.

Nie instalowałem od zera, ale zaktualizowałem z 2017.3 - ta jedna funkcja tylko działa nieprawidłowo.

Pytam o system i ewentualną kompilację bo niestety ale 10ka jest mocno kapryśna i różnie działa NVDA pod różną kompilacją - to jest zastanawiające, ale tak jest faktycznie.

2017/12/10 21:40 #5 przez Patryk Doering
Moja obecna wersja systemu to: Windows 10 Pro (Insider 1709), 64-bitowy, build 16299.98.

Pozdrawiam słonecznie
Patryk Doering

2017/12/10 22:22 - 2017/12/10 22:41 #6 przez Lowca Androidow
Magia

Dzisiaj działa prawidłowo.
Być może restart systemu - jedyne co mi przychodzi do głowy. Sam restart NVDA nic nie dał bo wczoraj restartowałem kilka razy i wciąż piskał i gadał, dzisiaj jest OK - samo piskanie :)

Na razie mam inny problem i nie wiem czym jest spowodowany - bywa, że podczas pracy i kiedy otworzę np. AIMP lub Vera Crypt i zamontuję zaszyfrowany kontener to NVDA przestaje funkcjonować prawidłowo - tzn. nie czyta mi zaznaczonego elementu, ale czyta jego informacje z dymku - restart NVDA i działa prawidłowo i tak co jakiś czas muszę restartować NVDA.

Wstępne spostrzeżenia to działająca w tle Opera, ale muszę to potwierdzić, muszę poobserwować co wiąże się z przesiadką na Firefox'a którego nie trawię :/

Moderatorzy: Patryk Doering

Filmy o NVDA

Pokaż wszystkie filmy